Στους 27 ανέρχονται οι νεκροί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Οι ερευνητές «χτενίζουν» τις γεμάτες από τοξικά απορρίμματα πυρόπληκτες περιοχές. Εκτεταμένες ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρισμού, αερίου και αποχέτευσης
Αστυνομική ταινία περιβάλλει δρόμο μέχρι το μονοπάτι πεζοπορίας στο φαράγγι Temescal, στο δυτικό Λος Άντζελες. Το ίδιο συνέβη στην άλλη άκρη της πόλης, στη βόρεια κοινότητα Αλταντίνα. Οι ερευνητές «χτενίζουν» και τις δύο απαντήσεις εξετάζοντας ό,τι έχει μείνει πίσω και μπορεί να δείχνει την προέλευση πολύνεκρων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια.
Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι προσπαθούν να συμπληρώσουν τα κενά του παζλ, αφού θέλουν απεγνωσμένα να μάθουν πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές αλλά τα αίτια παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι ερευνητές εξετάζουν διάφορα σενάρια, καθώς έχουν υποδείξει εμπρηστές ή ακόμη και μια πυρκαγιά ημέρες πριν στο Πασίφικ Παλισέιντς που είχε σβήσει, αλλά μπορεί να αναζωπυρώθηκε.
Στο μεταξύ οι πολίτες θα χρειαστεί να κάνουν υπομονή «για τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμη» προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις αρχές που εκφράζουν φόβους για την έκθεση σε τοξικές ουσίες αλλά και για κατολισθήσεις. Πολλοί «διαμαρτύρονται, εκνευρίζονται, διερωτώνται ‘γιατί συνεχίζουν να μας κρατούν μακριά από τα σπίτια μας’», είπε ο Ρόνεν Μιζ στο κανάλι KTLA.
Η απόγνωση πολλών εντείνεται, λόγω διαταγών που τους απαγορεύουν να επιστρέψουν, ακόμη κι αν υπάρχει πιθανότητα τα σπίτια τους να μην υπέστησαν ζημιές. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ακόμη επικίνδυνη, εξήγησαν αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτρισμού, αερίου, αποχέτευσης είναι εκτεταμένες. Τοξικά απορρίμματα έχουν σκορπιστεί παντού.
Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες, τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που έπληξαν κυρίως την κοινότητα Αλταντίνα και το εύπορο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς. Ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Το γεγονός πως «νομίζουμε πως μπορεί να έχουμε κι άλλα θύματα» σε κάποιες πυροπαθείς περιοχές είναι από τους λόγους που απαγορεύεται σε εκτοπισμένους να επιτρέψουν, εξήγησαν οι αρχές.
Ομάδες της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA), άρχισαν χθες επιθεωρήσεις και να μαζεύουν εντομοκτόνα, καύσιμα, μπαταρίες λιθίου κι άλλες επικίνδυνες ουσίες από τα βουνά συντριμμιών, προτού γίνουν επικίνδυνα, αποσυντεθούν ή παρασυρθούν. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο να σημειωθούν βροχές μετά την εξαιρετικά ξηρή περίοδο που έζησε το Λος Άντζελες.
Οι δρόμοι μέσω των οποίων θα γινόταν εσπευσμένη απομάκρυνση κατοίκων στις δυο περιοχές που επλήγησαν περισσότερο «έχουν υποστεί ζημιές», σημείωσε ο διευθυντής δημοσίων έργων της κομητείας Μαρκ Πεστρέλα, προσθέτοντας «σε περίπτωση ισχυρών βροχών, αναμένουμε ότι όλη η συνοικία και οι δρόμοι μπορεί να χτυπηθούν από χειμάρρους νερού και λάσπης που παρασέρνουν συντρίμμια».
Πηγή efsyn.gr