Άρχισε μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού της Ιπποκρατείου πολιτείας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση καθαρισμού και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών για να αποφευχθεί μία νέα τραγωδία – Σε χρόνο ρεκόρ και η υπογειοποίηση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Στην εκτέλεση αντιπυρικών έργων σε δασικές εκτάσεις με βάση μελέτες που ήταν έτοιμες να εκτελεστούν και ανέμεναν χρηματοδότηση προχωράει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής σε μία μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι συνέπειες μιας καταστροφικής πυρκαγιάς τη θερινή περίοδο και να ζήσουμε ένα νέο Μάτι.

Σε άμεση προτεραιότητα βρίσκονται 18 περιοχές της Αττικής όπου βρίσκονται οι σημαντικότεροι και τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου ενώ στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκονται οι περιοχές που εντός των δασικών εκτάσεων βρίσκονται κατοικημένες περιοχές.

Ιπποκράτειος όπως Καλιφόρνια

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Ιπποκρατείου Πολιτείας στη Δημοτική Κοινότητα Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού στους πρόποδες της Πάρνηθας όπου υπάρχουν 650 σπίτια μέσα σε πυκνό δάσος αλλά και το αξιοθέατο της λίμνης Μπελέτσι που συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Επιπλέον το δάσος επιβαρύνθηκε στην πρόσφατη θεομηνία «Μήδεια» καθώς χιλιάδες δέντρα έσπασαν και έχουν ξεραθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες κορυφαία στελέχη της Πυροσβεστικής έχουν παρομοιάσει την Ιπποκράτειο με το Camp Fire της Καλιφόρνια που το Νοέμβριο του 2018 68 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί. Μάλιστα οι δύο περιοχές έχουν περίπου το ίδιο ρυμοτομικό σχέδιο και πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

20210512_134048.jpg
Βαριά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία / Φωτογραφία ethnos.gr

Έγκριση και από το Δασαρχείο

Ενόψει της αντιπυρικής περίοδου που ξεκίνησε 1 Μαΐου οι εκθέσεις της Πυροσβεστικής αλλά και η έγγραφη ενημέρωση που έχει υπάρξει από το Δήμο Ωρωπού σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της Ιπποκρατείου έθεσαν την περιοχή σε άμεση προτεραιότητα. Με εντολή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά εγκρίθηκαν κονδύλια άμεσης εκτέλεσης αντιπυρικών εργασιών σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη του Δήμου Ωρωπού η οποία σημειωτέων φέρει και την έγκριση του δασαρχείου Πάρνηθας.

Αντιπυρική ζώνη 40 μέτρων

Από το πρωί της Τετάρτης 12/5 συνεργεία ξεκίνησαν εργασίες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οι εργασίες θα είναι πολύμηνες και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν δημιουργία αντιπυρικών ζωνών 15 μέτρων δεξιά και αριστερά στους κεντρικούς δρόμους, καθαρισμούς και διάνοιξη δρόμων με βάση τα σχέδια που υπάρχουν αλλά και 40 μέτρα αντιπυρικής ζώνης περιμετρικά όλου του οικισμού καθώς και εργασίες στους πυροσβεστικούς κρουνούς κ.α.

20210512_140050.jpg
Αντιπυρικές ζώνες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία / Φωτογραφία ethnos.gr

Ενημέρωση των πολιτών

Ο Δήμος Ωρωπού εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των ιδιοκτητών των σπιτιών και των οικοπεδούχων να καθαρίσουν τις περιουσίες τους από εύφλεκτα υλικά ενώ σε συνεργασία με την κυβέρνηση υπάρχει η σκέψη να γίνει ενημέρωση των πολιτών ακόμα και ασκήσεις εκτάκτου ανάγκης αντιμετώπισης προστασίας, διαφυγής κλπ.

20210512_134043.jpg
Βαριά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία / Φωτογραφία ethnos.gr

Υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ

Επίσης ήδη ξεκίνησαν εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ τόσο για την Ιπποκράτειο Πολιτεία όσο και για την περιοχή των Βασιλικών Κτημάτων, του Τατοΐου και της Βαρυμπόμπης καθώς είναι πλέον γενικά παραδεκτό πως οι εκρήξεις σε μετασχηματιστές ενοχοποιούνται για ένα μεγάλο ποσοστό πυρκαγιών. Μάλιστα για τις εργασίες υπογειοποίησης υπήρξε ειδική εντολή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ώστε να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα και να δοθούν προτεραιότητα στις περιοχές αυτές που είναι πνιγμένες στο πράσινο και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Δικαιωμένοι μεν ανήσυχοι δε

Από το πρωί της Τετάρτης 12 Μαΐου συνεργεία εργολάβων που έχουν μισθωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησαν τις εργασίες τους από την περιοχή της Αγίας Τριάδας. «Αισθανόμαστε δικαιωμένοι για την έναρξη των εργασιών. Ημασταν καθόλα έτοιμοι και περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή για να χρηματοδοτηθεί αυτή η μελέτη που θα σώσει ζωές και την περιοχή μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ευχαριστούμε τους κ.κ.Χρυσοχοΐδη, Χαρδαλιά», δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο οποίος μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ωρωπού Γιάννης Δήμας επέβλεψαν την έναρξη των εργασιών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

20210512_133301.jpg
Ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης (δεξιά) και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Δήμας / Φωτογραφία ethnos.gr

96 χιλιόμετρα οδικό δίκτυο

«Θα καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο της Ιπποκρατείου συνολικού μήκους 96 χιλιομέτρων. Έχουν ξεκινήσει πολλά συνεργεία και οι εργασίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη Δευτέρα κάποιες περιοχές του Δήμου μας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες καθαρισμού για το καλοκαίρι. Δεν είναι μόνο η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι ακόμα ο Κάλαμος, ο Αυλώνας, η Δροσοπηγή, είναι η Μαλακάσα και άλλα μέρη που θα γίνουν παρόμοιες εργασίες», πρόσθεσε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Επιβαρύνθηκε από τη Μήδεια

Σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων βρίσκεται η Ιπποκράτειος και εντός πυκνού δάσους υπάρχουν περίπου 650 κατοικίες. Ο οικισμός παρότι μετράει περίπου 25 χρόνια ζωής είναι στο πολεοδομικό σχέδιο. Έχουν διανοιχτεί δρόμοι αλλά ποτέ δεν έχουν καθαριστεί από το πυκνό δάσος το οποίο μάλιστα επιβαρύνθηκε με σπασμένα δέντρα και κλαδιά από τις χιονοπτώσεις της «Μήδεια» και τα οποία έχουν πλέον ξεραθεί και αποτελούν την τέλεια καύσιμη ύλη.

20210512_134123.jpg
Πυροσβεστικά οχήματα του ΣΕΔΑΠ στην Ιπποκράτειο Πολιτεία / Φωτογραφία ethnos.gr

Μόνο δύο διέξοδοι διαφυγής

Επί πλέον σε όλη την Ιπποκράτειο υπάρχουν μόνο δύο διέξοδοι διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης αλλά στην ουσία είναι ένας – αυτός προς τις Αφίδνες. Ο δεύτερος δρόμος είναι η Αγίου Μερκουρίου που περνάει μέσα από το δάσος στα Βασιλικά Κτήματα και στο Κατσιμήδι που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα είναι επικίνδυνο να τον επιλέξει κανείς για να διαφύγει σε περίπτωση κινδύνου.

20210512_134247.jpg
Η Αγία Τριάδα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία / Φωτογραφία ethnos.gr

Οι 18 περιοχές εκτάκτου ανάγκης

Το Σάββατο 8 Μαΐου το ethnos.gr αποκάλυψε το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επικίνδυνες περιοχές και ειδικά για τα ειδικά μέτρα που θα ληφθούν για την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη λίμνη Μπελέτσι την οποία επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες από όλη την Αθήνα και τα Βασιλικά Κτήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσαν τις 18 περιοχές «κόκκινες» περιοχές της Αττικής που κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου για διάστημα δύο (2) μηνών, δηλαδή έως και 10-07-2021 είναι:

20210512_134107-1.jpg
Αναγκαία είναι η κοπή δέντρων και θάμνων για τις αντιπυρικές ζώνες / Φωτογραφία ethnos.gr
 • των Κοινοτήτων Λαυρεωτικής της Δ.Ε. Λαυρεωτικής και Κερατέας της Δ.Ε. Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής,
 • της Κοινότητας Μαρκοπούλου-Μεσογαίας της Δ.Ε. Μαρκοπούλου-Μεσογαίας του Δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας,
 • των Κοινοτήτων Ραφήνας της Δ.Ε. Ραφήνας και Πικερμίου της Δ.Ε. Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου,
 • της Κοινότητας Σπάτων -Λούτσας της Δ.Ε. Σπάτων -Λούτσας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος,
 • των Κοινοτήτων Νέας Μάκρης της Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Μαραθώνος της Δ.Ε. Μαραθώνος του Δήμου Μαραθώνα,
 • των Κοινοτήτων Εκάλης της Δ.Ε. Εκάλης και Νέας Ερυθραίας της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς,
 • των Κοινοτήτων Κρυονερίου της Δ.Ε. Κρυονερίου, Ανοίξεως της Δ.Ε. Ανοίξεως, Δροσιάς της Δ.Ε. Δροσιάς, Ροδοπόλεως της Δ.Ε. Ροδοπόλεως, και Διονύσου της Δ.Ε. Διονύσου του Δήμου Διονύσου,
 • των Κοινοτήτων Καλάμου της Δ.Ε. Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού της Δ.Ε. Μαρκοπούλου Ωρωπού και Αφιδνών της Δ.Ε. Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού,
 • των Κοινοτήτων Θρακομακεδόνων της Δ.Ε. Θρακομακεδόνων και Αχαρνών της Δ.Ε. Αχαρνών του Δήμου Αχαρνών,
 • των Κοινοτήτων Μάνδρας της Δ.Ε. Μάνδρας και Βιλίων της Δ.Ε. Βιλίων του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας,
 • της Κοινότητας Αιαντείου της Δ. Ε. Σαλαμίνας του Δήμου Σαλαμίνας.
 • ΠΗΓΗ:www.ethnos.gr

Απάντηση