Γιώργος Γιασημάκης : Πρώτος στόχος η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του δήμου.

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας έρχεται από μια τραυματική πενταετία, κατά την οποία μια διοίκηση χωρίς σχέδιο και πλάνο επέφερε πολλά δεινά στον δήμο μας», τόνισε, μιλώντας στο «Παρασκήνιο», ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης. Ο κ. Γιασημάκης ανέπτυξε το σχέδιό του για τον Ωρωπό, αναφέρθηκε στην κρίση του κορονοϊού, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το μεγάλο ζήτημα της παραχώρησης των πρώην φυλακών στον δήμο.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού, κυρίως οι οικονομικές, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΟΤΑ;

Ο κορονοϊός και τα όσα τον συνοδεύουν αποτελούν μια πρωτοφανή κατάσταση για τη χώρα μας – και όχι μόνο. Αβεβαιότητα αλλά και προβληματισμός διαμορφώνουν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ», που απειλεί τη σταθερότητα και την κανονικότητα, σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μεγάλες ομάδες εργαζομένων ξαφνικά έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά, με συνέπειες ανυπολόγιστες, τόσο για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό όσο και για την ομαλή λειτουργία του κοινωνικού περίγυρου. Δεκάδες επαγγελματίες είδαν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και τα έσοδά τους να μηδενίζονται. Αυτή η κατάσταση, μοιραία, θα επηρεάσει -και ιδιαίτερα μετά το φθινόπωρο- τη ζωή των πολιτών και θα προκαλέσει καταστάσεις που δεν θα είναι και τόσο ευχάριστες. Ο Δήμος Ωρωπού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σε αυτόν τον «κανόνα». Εμείς, ως δημοτικός οργανισμός, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες, δίνοντας νυχθημερόν μάχη, για να μην τους λείψει τίποτα αλλά και για να διασφαλιστούν η ασφάλεια και η υγεία τους. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στην πορεία και είμαι βέβαιος πως, με κοινή προσπάθεια, με σχέδιο και με αποφασιστικότητα, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια.

Θα καθυστερήσει ο προγραμματισμός του έργου σας λόγω κορονοϊού;

Η δικιά μας προσπάθεια έγκειται στο να μην αποτελέσει ο κορονοϊός τροχοπέδη στα όσα έχουμε σχεδιάσει. Με οργάνωση στο επίπεδο των Δημοτικών Υπηρεσιών, με σαφείς προτεραιότητες και με κινήσεις σχεδιασμένες, με ενέργειες οι οποίες βασίζονται σε ρεαλιστικά και πραγματοποιήσιμα πλάνα, μπορούμε και θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αλίμονο αν σε κάθε δυσκολία υπήρχε αναστολή του προγραμματισμού των έργων και των παρεμβάσεων. Αυτό θα ήταν απολύτως καταστροφικό και δεν θα βοηθούσε έναν τόπο. Μοιραία, όμως, μια τέτοια μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τα όσα προγραμματίζονται και τα όσα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν. Φυσικά, θα αναβάλει και θα καθυστερήσει. Είναι λογικό. Όμως εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε, ώστε το πρόβλημα να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Αποδείξαμε -και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και από δω και πέρα- πως έχουμε όλα εκείνα τα φόντα και όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα μας δώσουν τη δύναμη να πάμε τον δήμο μπροστά, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι και πολίτες από κοινού θα φέρουμε εις πέρας όσα μαζί ονειρευτήκαμε και σχεδιάσαμε.

Ο Ωρωπός είναι πόλος έλξης και ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό για τον δήμο σας;

Δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Η περιοχή μας, με απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αποτελεί έναν τόπο που μπορεί εύκολα και ανέξοδα να προσφέρει στους κατοίκους της πρωτεύουσας -και όχι μόνο- υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα των διακοπών, της αναψυχής και της διασκέδασης. Η σωστή αντιμετώπιση της αρχικής περιόδου του κορονοϊού, η μη ύπαρξη του παραμικρού κρούσματος και η εν γένει σοβαρή και υπεύθυνη στάση όλων μας έχουν διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον, που μπορεί να φιλοξενήσει και να διασκεδάσει πάρα πολύ κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλούμε τους Αθηναίους να έρθουν άφοβα στον Ωρωπό. Να χαρούν τις ομορφιές του, από την Πάρνηθα μέχρι τον Ευβοϊκό, και να απολαύσουν μαζί με τις οικογένειές τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, με ένα ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Ο Ωρωπός φέτος το καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των θερινών διακοπών.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Αυτήν τη στιγμή σε όλη την έκταση του δήμου πραγματοποιούνται εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις αλλά και αλλαγές των δικτύων ύδρευσης. Προγραμματίζουμε, όμως, μια σειρά από έργα υποδομής, που, όταν ολοκληρωθούν, θα έχουν αλλάξει τον «χάρτη» της περιοχής και θα έχουν κάνει τον Δήμο Ωρωπού περιοχή-πρότυπο.

Επιγραμματικά αναφέρω τα εξής:
– Συντήρηση και ανακαίνιση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
– Ανάπλαση όλων των πλατειών του δήμου μας.
– Διάνοιξη του παραλιακού δρόμου που θα ενώνει τον Μαραθώνα με τον Ωρωπό.
– Ολοκλήρωση των βιολογικών καθαρισμών.
– Δημοπράτηση των εκπαιδευτηρίων του Καπανδριτίου.
– Εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και ανάπλαση της χερσαίας Λιμενικής Ζώνης.
– Αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο Γήπεδο του Αυλώνα και αξιοποίηση του Εθνικού Σταδίου Ωρωπού.
– Ολοκλήρωση όλων των εκκρεμούντων ΓΠΣ.
– Προχώρημα των διαδικασιών για τα σχολεία των Αφιδνών και του Ωρωπού.
– Ανάδειξη του ρέματος του Καπανδριτίου και παρεμβάσεις που θα το καταστήσουν προσβάσιμο και επισκέψιμο.
– Επισκευή και αποκατάσταση του παράκτιου δρόμου Ωρωπού – Αγίων Αποστόλων.
– Αξιοποίηση του Υδροβιότοπου, με επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης.
– Συντήρηση των παιδικών χαρών και δημιουργία νέων, σε επιλεγμένα σημεία.
– Διεκδίκηση μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και νέων έργων, που θα αλλάξουν ακόμα περισσότερο την περιοχή μας.

Οι ιστορικές Φυλακές Ωρωπού αποδίδονται στον δήμο. Πώς φτάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη που ικανοποιεί ένα αίτημα τουλάχιστον 50 ετών; Πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος;

Η παραχώρηση στον δήμο μας των ιστορικών Φυλακών Ωρωπού αποτελούσε τον διακαή πόθο της κοινωνίας μας εδώ και 46 χρόνια. Όλες οι τοπικές Αρχές, από την εποχή των κοινοτήτων έως και σήμερα, περιλάμβαναν στα προεκλογικά τους σχέδια αυτήν την υψηλή διεκδίκηση και πάντα προέβαλλαν αυτό το σχέδιο ως πρωταρχικό τους στόχο. Εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε φανερό πως η δικιά μας προσπάθεια θα είναι έντονη, συνεχής και απόλυτα σχεδιασμένη και ότι θα παλέψουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου αυτή η επιδίωξη να γίνει πια πραγματικότητα. Πιέσαμε σε όλα τα επίπεδα, καταθέσαμε τεκμηριωμένο σχέδιο και ρεαλιστικό πλάνο. Η Πολιτεία, αντιλαμβανόμενη την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητά μας και βλέποντας πως εδώ υπάρχει κάτι πολύ αληθινό και πολύ καλά σχεδιασμένο, ανταποκρίθηκε και πήρε την απόφαση να παραχωρήσει τα κτήρια των φυλακών στον Δήμο Ωρωπού και στους κατοίκους του. Ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, που προάγει τις αρχές της Δημοκρατίας και της ιστορικής αλήθειας.
Εμείς έχουμε άμεσα σχέδια που θα μετατρέψουν τον ιερό αυτόν χώρο σε κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Δομών Πολιτισμού. Θα είναι ένας πολυχώρος δημιουργίας και υψηλών ιδεών, που θα μετατρέψει την περιοχή μας σε σημείο αναφοράς, για ολόκληρο τον ελληνικό χώρο. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε και στην αξιοποίηση του κτήματος των φυλακών, με παρεμβάσεις που θα αποτελέσουν σημείο εκκίνησης νέων θετικών εξελίξεων για την καλύτερη εικόνα της περιοχής μας.

Διαχείριση απορριμμάτων: Ποια είναι η θέση σας; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Η διαχείριση των απορριμμάτων με τις νέες σύγχρονες αντιλήψεις και προσαρμοσμένη στις απόψεις τού σήμερα αποτελεί, πλέον, μια αναγκαιότητα και μια απαραίτητη διαδικασία, που, αν οργανωθεί σωστά, μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί την κοινωνία μας.
Ο Δήμος Ωρωπού, αναμένοντας και το νέο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Αττικής, προγραμματίζει τις παρακάτω ενέργειες:
– Διαλογή στην πηγή – ανακύκλωση. Μια σημαντική διαδικασία, που θα συνοδεύεται από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του πολίτη πάνω σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα.
– Δημιουργία πράσινων σημείων και πράσινων γωνιών.
– Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης.
– Συλλογή οργανικών αποβλήτων και αξιοποίησή τους σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους.
– Κομποστοποίηση προϊόντων αποψίλωσης.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Ωρωπού στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Η αλήθεια είναι πως η περιοχή μας έρχεται από μια τραυματική πενταετία, από μια διοίκηση χωρίς σχέδιο και πλάνο, που επέφερε πολλά δεινά στον δήμο μας, με άσχημες οικονομικές συνθήκες και με αδυναμία αντιμετώπισης βασικών αναγκών. Εμείς, από την πρώτη μέρα, βάλαμε μπροστά τις απαιτούμενες διαδικασίες της αποκατάστασης της κανονικότητας και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να γίνονται φανερά.
Η πρόσφατη ένταξή μας στους δήμους που επιδοτούνται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και μάλιστα με το μεγαλύτερο ποσό σε πανελλήνια κλίμακα αφαιρεί έναν πραγματικό οικονομικό «βρόχο» από τον δήμο μας και μας δίνει τη δυνατότητα να επιταχύνουμε όσα πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να γίνουν.
Εγώ και οι συνεργάτες μου ονειρευόμαστε έναν δήμο-πρότυπο για ολόκληρη την Αττική. Έναν δήμο αυτάρκη, οικονομικά ανεξάρτητο και εκτελεστικά άψογο. Με δυνατότητες χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης έργων, με δημοτικές υπηρεσίες οργανωμένες και φιλικές προς τον πολίτη, με κοινωνική πρόνοια με υψηλά στάνταρ, που θα στηρίζει και θα βοηθά τις ευπαθείς ομάδες, με μια πολιτιστική δράση η οποία θα φέρνει στην επιφάνεια υψηλές αρχές και ευγενικά συναισθήματα και με ένα αίσθημα ασφάλειας που θα αγκαλιάζει και θα ικανοποιεί τους πολίτες.
Για μας βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του δήμου, σε όλα τα επίπεδα, και η επαναφορά του ως αξιόπιστου συνομιλητή με όλους τους αρμόδιους φορείς και με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Ονειρευόμαστε τον Ωρωπό της επόμενης μέρας και δίνουμε την υπόσχεση πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να τον κάνουμε πραγματικότητα. Το οφείλουμε στις γενιές που έρχονται. Σας ευχαριστώ…

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Απάντηση