Γιώργος Γιασημάκης:Τέρμα οι υποσχέσεις,άμεσα πράξεις.

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στο δήμο Ωρωπού από την λειτουργία των δομών μεταναστών στην Μαλακάσα. Τα συνεχή γεγονότα παραβατικότητας και ανεξέλεγκτης δράσης ομάδων μεταναστών στα χωριά της περιοχής έχουν φέρει την τοπική κοινωνία σε νευρική κρίση.

Μόλις προχθές η κεντρική πλατεία της Μαλακάσας μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων φατριών μεταναστών που σε κατάσταση μέθης με ρόπαλα, καδρόνια και πέτρες έλυσαν τις διαφορές τους δίπλα στα σπίτια των έντρομων κατοίκων του χωριού. Η δημοτική αρχή του Γιώργου Γιασημάκη έχει επανειλημμένως αναδείξει το ζήτημα και έχει πιέσει με κάθε τρόπο την πολιτεία να λάβει μέτρα προτού φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Δήμαρχος Ωρωπού: Βιώνουμε μια εφιαλτική κατάσταση – Θα θρηνήσουμε θύματα

Το otavoice βρέθηκε στο δημαρχείο Ωρωπού και συνομίλησε με τον δήμαρχο Γιώργο Γιασημάκη και αποτυπώθηκε μια αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι μιας και υπάρχει μια εφιαλτική καθημερινότητα που εγγυμονεί τεράστιους κινδύνους αλλά και υποβαθμίζει την αναπτυξιακή εξέλιξη του τόπου.

Ο κ. Γιασημάκης τόνισε πως σαν «δημοτική αρχή έχουμε επανειλημμένως  θέσει το ζήτημα της λειτουργίας των δομών Φιλοξενίας στη Μαλακάσα μέσα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επιστολές στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που το βρήκαμε και καλούμαστε να το αντιμετωπίζουμε. Αναδείξαμε το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η δήμος Ωρωπού και οι δημότες του, με την παρουσία χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή μας, όταν βάση πληθυσμού δεν θα έπρεπε να είναι πάνω από 500, σύμφωνα με την αναλογία του 1% ανά δήμο. Ειδικά η περιοχή της Μαλακάσας όπου ζουν 500 κάτοικοι, δέχεται ασφυκτική πίεση από την καθημερινή κινητικότητα των 3.500 μεταναστών που φιλοξενούνται στις δομές της περιοχής».

Ο κ. Γιασημάκης τονίζει εξαρχής πως η «δημοκρατική μας ευαισθησία και ο ανθρωπισμός είναι αδιαμφισβήτητα στοιχεία και αδιαπραγμάτευτα. Εδώ όμως γεννάται θέμα δημόσιας ασφάλειας και υγιεινής.Δεν μιλάμε για πρόσφυγες – μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές , αλλά για παράνομα εισερχόμενους από περιοχές όπως η Σομαλία και το Κογκό που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό που λέμε προσφυγιά. Πρόκειται κατά βάση για επικίνδυνα άτομα με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες που η παραβατικότητα και η εγκληματική δράση είναι στοιχείο που τους χαρακτηρίζει από όσα βλέπουμε στις χώρες τους».

Είναι θέμα χρόνου, επεσήμανε ο δήμαρχος Ωρωπού, να θρηνήσουμε θύματα. «Κανείς δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι αύριο κάποιοι από αυτούς που κυκλοφορούν σε κατάσταση μέθης δεν θα στραφεί κατά των δημοτών μας. Ούτε μπορούμε να ζούμε υπό  μόνιμη απειλή και φόβο. Προχθές μέσα σε διάστημα λίγων ωρών κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά περιστατικά με πρωταγωνιστές μετανάστες. Έστησαν μέσα στο δάσος στην Σφενδάλη Μαλακάσας, υπαίθριο μπάρμπεκιου και ευτυχώς που είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και κατασβέσαμε τη φωτιά.Μετά από λίγη ώρα τρέχαμε στην κεντρική πλατεία της Μαλακάσας να σταματήσουμε τις άγριες συμπλοκές μεταξύ μεθυσμένων μεταναστών».

Γιασημάκης: Δεν είμαι σερίφης, δεν έχω στρατό επέμβασης-Ζητάμε Κλειστές Δομές, Αστυνομικό Τμήμα στη Μαλακάσα 

Όπως εξηγεί ο κ. Γιασημάκης η «κατάσταση είναι εκτός συμβατών και ανεκτών ορίων. Σταματήσαν τα παιδιά μας που φοιτούν στην Αθήνα να χρησιμοποιούν την σιδηροδρομική σύνδεση εξαιτίας της μαζικής χρήσης από εκατοντάδες μετανάστες που καθημερινά κάνουν την βόλτα τους στην πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος δεν είναι σερίφης. Ούτε μπορεί να περιφρουρήσει ο δήμος την περιοχή. Δεν είμαστε ούτε αστυνομία, ούτε στρατός. Λειτουργούμαι συμπληρωματικά και προληπτικά.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποσυμφορήσουν  την βεβαρημένη κατάσταση στις κοινότητες μας και θα μας επιτρέψουν να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Να νιώσουν οι πολίτες ασφαλείς και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, στα μαγαζιά τους, στα χωράφια τους. Τα παραβατικά συμβάντα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις που έφτασαν μέσα στα σπίτια μας, στις αυλές μας. Ο επιδημιολογικός κίνδυνος από τον νέο κορονοϊό φαντάζει πλέον δευτερεύον ζήτημα μιας και ο κίνδυνος από τις παρενέργειες της λειτουργίας των δομών είναι ορατός και ασύμμετρος.

Όπως αντιλαμβάνεστε η κατάσταση δεν μπορεί να πάει άλλο με αυτό το κλίμα γύρω μας. Ζητήσαμε  η δομή Μαλακάσας να μετατραπεί από ανοιχτή σε κλειστή δομή και να περιοριστεί η κινητικότητα των φιλοξενουμένων σε αυτές. Προτείναμε να τους παρέχουν μέσα στις δομές βασικές λειτουργίες όπως ΑΤΜ για αναλήψεις και καταστήματα τροφοδοσίας αγαθών πρώτης ανάγκης, έτσι ώστε να μη επιβαρύνονται καθημερινά οι κοινότητες που περιβάλλουν τις δομές και κυρίως η κοινότητα της Μαλακάσας.

Καταθέσαμε αίτημα να ανοίξει αστυνομικός σταθμός στην Μαλακάσα για να νιώσει η τοπική κοινωνία ασφάλεια αλλά και να υπάρχει έλεγχος και άμεση επέμβαση σε έκνομες πράξεις. Για να συμβάλλουμε και εμείς στο κόστος λειτουργίας δεσμευτήκαμε να παραχωρήσουμε δωρεάν χώρο και να καλύψουμε τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα, πλην του προσωπικού.

Μιλάμε για αιτούντες άσυλο, άτομα που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, από περιοχές με βεβαρημένο παραβατικό  ιστορικό και δυστυχώς κυκλοφορούν σαν κινητή ωρολογιακή βόμβα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα χωριά μας, στα δάση και στις παραλίες μας».

Γιασημάκης: Ξεκινάει η θερινή περίοδος με διακύβευμα την ανάπτυξη και την αντιπυρική προστασία 

Ο δήμαρχος Ωρωπού επεσήμανε πως «μπαίνουμε στην θερινή περίοδο εξερχόμενοι από μια μακρά περίοδο καραντίνας λόγω της επιδημιολογικής καταιγίδας που έπληξε τον πλανήτη και που επέφερε σοβαρό πλήγμα στην τοπική αγορά. Τώρα με σύμμαχο το καλοκαίρι και τις όμορφες παραλίες ,στοχεύουν και περιμένουν να επανέλθει η αγορά στην κανονικότητα.

Μετά την επιδημιολογική κρίση που έφερε πέρα της αλλαγής του τρόπου ζωής και οικονομικά αδιέξοδα στην τοπική επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα προσπαθούμε σαν κοινωνία να σταθούμε στα πόδια μας. Μέσα στην κρίση ξεκινάει η θερινή περίοδος όπου η περιοχή παραδοσιακά αποτελεί πόλο έλξης τουριστών και επισκεπτών και ελπίζει μέσα από αυτή να σταθεί όρθια και να καλύψει μέρος της τεράστιας ζημιάς που έχει υποστεί», ανέφερε ο κ. Γιασημάκης.

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των δομών Μαλακάσας είναι αρνητικός παράγοντας. Διαταράσσει την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και απειλεί να χαλάσει το τουριστικό μας προϊόν. Σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα προωθούμε έργα εμβληματικά που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής μας, όπως ο νέος παραλιακός οδικός άξονας που θα συνδέσει Ωρωπό με Μαραθώνα δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υποβάθμιση και η στοχοποίηση. Δεν θα είμαστε θα εύκολα θύματα.

Επίσης ξεκίνησε και η αντιπυρική περίοδος,όπου ήδη η Πολιτική Προστασία έχει τεθεί σε επιφυλακή αλλά εδώ με την έλλειψη ελέγχου των χιλιάδων μεταναστών η περιοχή μας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και ταλαιπωρημένη από πυρκαγιές, καλείτε να αντιμετωπίσει μια ακόμη ασύμμετρη απειλή.Μόλις προχθές προλάβαμε το κακό, σε δασική έκταση από την παράνομη δραστηριότητα μεταναστών.Για αυτό και ζητάμε να λειτουργήσει η δομή Φιλοξενίας με περιοριστικούς όρους. Δεν είναι τουρίστες αλλά αιτούντες άσυλο. Δεν υπάρχει κανένας  λόγος να κυκλοφορούν σαν να είναι πολίτες της χώρας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Κυριακή στη Μαλακάσα- Τέρμα οι υποσχέσεις, άμεσα πράξεις 

Ο Γιώργος Γιασημάκης τονίζει πως στην μάχη αυτή η κοινωνία του Ωρωπού είναι και θα μείνει ενωμένη. Οι δημότες μας δικαίως είναι ανάστατοι και οργισμένοι. Βιώνουμε καθημερινά μια εφιαλτική κατάσταση και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει. Η ανοχή μας και η υπομονή μας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κατανοήσαμε εξαρχής το πρόβλημα, δείξαμε καλή πρόθεση  για συνεργασία με τα όργανα της πολιτείας, αλλά μέχρι σήμερα έχουμε μείνει σε υποσχέσεις και διαπιστωτικές πράξεις.

Η παρουσία των δομών Μαλακάσας με το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική. Ως δημοτική αρχή μεταφέραμε στα αρμόδια υπουργεία  την καθολική απαίτηση όλων των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας και απαιτήσαμε να δοθούν άμεσα λύσεις για να μην αναγκαστούμε να καταφύγουμε σε άλλες δυσάρεστες για όλους μας επιλογές.Ακόμη περιμένουμε στο ακουστικό μας…..

Τέλος, η Επιτροπή Κατοίκων Ωρωπού κάλεσε την ερχόμενη Κυριακή στον κόμβο Μαλακάσας,  δημότες, φορείς και συλλόγους σε μαζική κινητοποίηση για να στείλουν το μήνυμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι η υπομονή τους τελείωσε. «Τέρμα με τις υποσχέσεις απαιτούμε άμεσα πράξεις», τονίζουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής.

Αναδημοσίευση από :www.otavoice.gr

Απάντηση