Γιώργος Γιασημάκης: “Για ένα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο”

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για τη χώρα μας, που χαρακτηρίζονται από τη μείωση πόρων, την περιστολή δαπανών και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι Δήμοι της Ελλάδας οφείλουν να προστατεύσουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή.

Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο και για τον Δήμο μας, να παρουσιάσει πρωτίστως ανθρώπινο πρόσωπο, παρέχοντας αδιάκοπη και πληρέστερη υποστήριξη σε όσους δημότες την την έχουν ανάγκη.

Όχι όμως στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά στην βάση μιας υπεύθυνης και διαρκούς κοινωνικής παρέμβασης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των πιο ευαίσθητων ομάδων.

Η στήριξη των ατόμων με αναπηρία

Για παράδειγμα, πρώτο μέλημα κάθε Δήμου, πρέπει να είναι η στήριξη των ατόμων με αναπηρία, με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, ως ισότιμα μέλη της.

Η παράταξή μας έχει λοιπόν ψηλά στις προτεραιότητές της, πέρα από την φροντίδα της καθημερινότητας ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες και την λειτουργία ενός «Ψυχαγωγικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ».

Ένα πρόγραμμα που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλούς Δήμους της χώρας και ενισχύεται από την εμπειρία και τη γνώση πανελλαδικών και πανευρωπαϊκών φορέων αναπηρίας, παρέχοντας την ευκαιρία για πλήθος  δημιουργικών δραστηριοτήτων, οι οποίες εξασφαλίζουν τη συμμετοχή, τη δημιουργία και την προσφορά των συνδημοτών μας αυτών στο κοινωνικό σύνολο (μουσική, τραγούδι, χορός, θεατρική αγωγή, αθλητισμός, αρτοζαχαροπλαστική κτλ).

Η στήριξη των ατόμων με μοναχικότητα

Εκτός από τα ΑμεΑ υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας (όπως λ.χ. ηλικιωμένοι) που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα: Δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως, δεν έχουν επαρκείς πόρους για την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους ή διαβιούν μοναχικά.

Είναι χρέος της δημοτικής αρχής η εφαρμογή ενός προγράμματος δωρεάν παρεχόμενων νοσηλευτικών υπηρεσιών κατ’ οίκον (αιμοληψία, ενεσοθεραπεία, μέτρηση αρτηριακής πίεσης/σακχάρου/χοληστερίνης, εμβολιασμός, παράδοση φαρμάκων, περιποίηση τραυμάτων, συνοδεία σε νοσοκομεία και ιατρεία), ώστε κανείς να μην αισθάνεται εγκατάλειψη.

Ο συντονισμός και η αξιολόγηση των περιστατικών που χρήζουν αυτής της φροντίδας, θα πραγματοποιείται από Κοινωνικό Λειτουργό.

Ευρισκόμενος και ο ίδιος για πολλά χρόνια στον χώρο της Υγείας, θεωρώ ότι αυτή ο στόχος αυτός αποτελεί μία ιδιαίτερη ηθική και συναισθηματική υποχρέωση της παράταξής μας.

Αναβάθμιση της ιατρικής φροντίδας

Έχει επίσης τονιστεί και σε δημόσιες παρεμβάσεις μου στο παρελθόν, το ζήτημα της περαιτέρω αναβάθμισης των Τοπικών Ιατρείων Ωρωπού, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Στο χέρι μας είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ασκώντας κάθε δυνατή πίεση, ώστε τα Τοπικά Ιατρεία Ωρωπού να στελεχωθούν και με άλλες ειδικότητες ιατρών, αλλά και με επιπλέον νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό και να λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, σε άμεση διασύνδεση με το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου το οποίο θα πρέπει να ενισχυθεί και αυτό με επιπλέον προσωπικό ώστε να λειτουργεί σε 24ώρη βάση και με ειδικότητες (Καρδιολόγο, Μικροβιολόγο κλπ ).

Επιβάλλεται ασφαλώς η στελέχωση και καθημερινή λειτουργία των περιφερειακών Ιατρείων Αφιδνών, Καλάμου και Αυλώνα το οποίο επαναλειτούργησε πρόσφατα. Είναι ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, που το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και μπορούμε να το υλοποιήσουμε άμεσα.

Η οικονομία σε ενίσχυση των δημοτών

Οι ευπαθείς ομάδες που αναφέραμε, αλλά και κάποιες ακόμη (άποροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες), καθώς και το σύνολο των δημοτών, έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μίας νοσηρής πολιτικής της νυν δημοτικής αρχής.

Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Ωρωπού σε αντίθεση με άλλους δήμους, έγιναν αναιτιολόγητες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το χρέος προς την ΕΥΔΑΠ, αυξήθηκαν οι απ’ ευθείας αναθέσεις για επισκευές των αντλητικών συγκροτημάτων με συνέπεια την προκλητική σπατάλη δημοτικού χρήματος και αυξήθηκαν και οι επιλεγμένες διαγραφές νερού.

Επίσης ο Δήμος Ωρωπού δεν προχώρησε σε μειώσεις τελών καθαριότητας όπως όφειλε λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως έγινε σε άλλους δήμους και αντιθέτως, προχώρησε σε ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβο αυξάνοντας αναίτια το κόστος της αποκομιδής, την ίδια στιγμή που το προσωπικό του δήμου θα μπορούσε να ανταπεξέλθει πολύ ικανοποιητικά, όπως και το έκανε.

Η πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, γι’ αυτό και δεσμευόμαστε να επανεξετάσουμε τις εργολαβίες και την τιμολογιακή πολιτική -με γνώμονα το συμφέρον τόσο των ευπαθών ομάδων όσο και του συνόλου των δημοτών- και την εξοικονόμηση από τη δημοτική σπατάλη, να την προσφέρουμε για να ελαφρώσουμε τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Δημιουργία φορέα επικοινωνίας

Η υποστήριξη του Δήμου στους κατοίκους της περιοχής πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική. Γι’ αυτό και θεωρούμε καθήκον μας να αναπτύξουμε έναν δίαυλο πληροφόρησης, για τις υπηρεσίες κοινωνικής φύσης, που παρέχει το κράτος, μεριμνώντας για την διασύνδεση των πολιτών με αυτές, αλλά και για την επιδοματική πολιτική, τα προνoιακά ζητήματα, και τα θέματα εργασίας.

Έχω αναφερθεί άλλωστε σε προηγούμενη τοποθέτησή μου, στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός φορέα προώθησης της απασχόλησης που θα λειτουργεί ουσιαστικά ως γραφείο διαμεσολάβησης, συνδέοντας την ζήτηση με την προσφορά εργασίας. Επιπλέον ο ίδιος ο Δήμος οφείλει να ενημερώνεται έγκαιρα, να συντάσσει, να κοστολογεί και να υποβάλλει αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ώστε να επωφεληθεί από τα Ευρωπαϊκά Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα – μία αποστολή που, με στοιχειώδη οργάνωση, μπορούμε να υλοποιήσουμε άμεσα.

Ο εθελοντισμός “εργαλείο” στη φροντίδα

Πιστεύουμε ότι χωρίς, ωστόσο, την αξία του εθελοντισμού, κάθε κοινωνικό μέτρο μένει ημιτελές. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών εντός του Δήμου, αποτελούμενο μεταξύ άλλων από ιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς και λοιπούς επιστήμονες, με πολλαπλή αποστολή: Εθελοντικές αιμοδοσίες, εντατικότερος (σε σχέση με σήμερα) επισιτισμός όσων το έχουν ανάγκη, επιμορφωτικά σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε βαθμίδα, συμβουλευτική στήριξη σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Ένας τέτοιος φορέας Κοινωνικής Μέριμνας, μπολιασμένος με το ιδανικό του εθελοντισμού, θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή στον Δήμο μας.

Για να εκπληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν το όραμα αυτό, αποσκοπούμε σε στενή συνεργασία με κεντρικούς φορείς (εθελοντικές οργανώσεις, νοσοκομεία, καταστήματα κράτησης, εισαγγελίες, ερευνητικά κέντρα κ.α.), τοπικούς συλλόγους αλλά και πανεπιστήμια, καθιστώντας ταυτόχρονα την εθελοντική μας δομή, φορέα πρακτικής άσκησης φοιτητών των αντίστοιχων σχολών.

Κοινωνική πολιτική και ευημερία

Κάθε σπίτι έχει να αντιμετωπίσει καθημερινά σωρεία προβλημάτων. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει καταστεί μία δύσκολη μαθηματική εξίσωση.

Θεωρούμε χρέος της δημοτικής μας παράταξης, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, νοικοκυρεύοντας τον Δήμο και βοηθώντας ουσιαστικά τους δημότες.

Η συλλογική ευημερία περνάει μέσα από μία κοινωνική πολιτική που δεν ελεεί, αλλά παρέχει κίνητρα σε όλες τις κατηγορίες πολιτών να παραμείνουν στην τοπική κοινωνία και να συμβάλουν στην πρόοδό της.

Η δημοτική μας παράταξη έχει την απαιτούμενη ευαισθησία να σκύψει πάνω από τα κοινωνικά προβλήματα, με παρεμβάσεις απλές μα αποτελεσματικές.

Η στήριξή σας στο όραμά μας θα κάνει τον Ωρωπό πιο ανθρώπινο, με λιγότερα κοινωνικά προβλήματα.