Γιώργος Γιασημάκης: “Περιβάλλον: ώρα για άμεσες λύσεις.”

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Ωρωπός μας ανέκαθεν αποτελούσε περιοχή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Είμαστε από τους λίγους δήμους της χώρας που έχουμε το προνόμιο να συνδυάζουμε κατάφυτες ορεινές περιοχές, ποικιλόμορφες ακτές, κάμπους, υδροβιότοπους. Το «σπίτι» μας λοιπόν είναι αξιοζήλευτο. Όπου όμως η φύση μεγαλουργεί, οι απειλές είναι μεγάλες και καθημερινές. Δυστυχώς, σχεδόν πάντα από πίσω κρύβεται ο άνθρωπος.

Δεν υπάρχει τρανότερο παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης από τον Ασωπό. Μια αμαρτωλή ιστορία σαράντα περίπου ετών. Ένα πρόβλημα που επηρεάζει, μεταξύ άλλων περιοχών, και τη δική μας. Ως δημοτική παράταξη είμαστε αποφασισμένοι να πιέσουμε την Περιφέρεια Αττικής που έχει αναλάβει την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων της λεκάνης του Ασωπού και τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την μέτρηση των επιπέδων ρύπανσης και την προέλευσή της, να ολοκληρώσει το ερευνητικό της πρόγραμμα το συντομότερο δυνατό, παραδίδοντάς μας τα τελικά αποτελέσματα.

Με βάση το πόρισμα αυτό, θεωρώ χρέος μας να καταθέσουμε (προς άμεση εφαρμογή) στην κεντρική διοίκηση μία συγκροτημένη πρόταση για τις μεθόδους-τεχνικές επεξεργασίας των παραγόμενων βιομηχανικών αποβλήτων, έτσι ώστε η εκροή των επεξεργασμένων αποβλήτων να έχει τη δυνατότητα να διατίθεται είτε για άρδευση στις γεωργικές μας εκτάσεις, είτε για εμπλουτισμό του ίδιου του Ασωπού, είτε ακόμη για ανακύκλωση. Αυτή μας η πρόταση θα περιλαμβάνει ένα πλήρες Σχέδιο Διαχείρισης και Πρόγραμμα Παρακολούθησης της λεκάνης απορροής του Ασωπού, που θα προβλέπει την ανώτατη χρήση και την απαιτούμενη ποιότητα των νερών του ποταμού, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ για τα ύδατα.

Επιπλέον είναι επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων που είναι θαμμένα στις όχθες του Ασωπού, ώστε να αποφύγουμε περαιτέρω μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, γιατί ο Δήμος είναι ο εγγυητής της άριστης ποιότητας, τόσο του πόσιμου όσο και του αρδευτικού νερού.

Εκτός του Ασωπού, ο Δήμος μας καλείται να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Ένα πρόβλημα που δεν επιλύεται με απευθείας αναθέσεις ούτε με παράνομες διάσπαρτες χωματερές, όπως συνηθίζει η παρούσα δημοτική αρχή. Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούν επιτέλους αυτοί που κατέχουν τα κλειδιά του Δήμου, πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται τα δάση του Καλάμου, των Αφιδνών και της υπόλοιπης περιοχής, είναι η καύση κάθε είδους αποβλήτων ανάμεσα στα δέντρα μας και κοντά στα σπίτια μας.

Όσο κι αν φαίνεται αυτονόητο, η επαναλειτουργία της δημοτικής υπηρεσίας καθαριότητας, αποτελεί ίσως την πιο θεμελιώδη δέσμευση της δημοτικής μας παράταξης στο μεγάλο αυτό θέμα. Το ίδιο ισχύει και με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η ιστορία με τον ΧΥΤΥ στο λατομείο Ντουμάνη απέδειξε ότι η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι αυτονόητη.

Όσο ο Ωρωπός διατηρεί περιοχές με φυσικό κάλλος
(προστατευόμενες ή μη), όσο στο υπέδαφος αναπτύσσεται ο υδροφόρος ορίζοντας που μεταφέρει το νερό στα σπίτια μας, όσο υπάρχουν οικιστικές ζώνες που θα πληγούν άμεσα από τη δημιουργία ΧΥΤΥ ή ΧΥΤΑ, η δημοτική μας παράταξη είναι ταγμένη στην υπεράσπιση όλων αυτών των αγαθών και δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί ο Δήμος σε μια απέραντη χωματερή.

Στόχος μας είναι να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση με τους γειτονικούς Δήμους, την Περιφέρεια και το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μία λύση που δεν θα ζημιώσει κανέναν. Μια διαβούλευση η οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του Ντουμάνη και η δημοτική μας παράταξη έχει το χρέος να κινήσει, υλοποιώντας παράλληλα τη συλλογική βούληση, που θέλει το λατομείο να μετεξελίσσεται σε χώρο πρασίνου και πολιτισμού.

Πρέπει ωστόσο να χτυπήσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων στη ρίζα του. Η ευαισθητοποίηση όλων μας σε θέματα ανακύκλωσης, θα μείωνε δραστικά τον όγκο των σκουπιδιών. Γι’ αυτό κρίνουμε αναγκαίο να ξεκινήσουμε άμεσα εκστρατείες ενημέρωσης των δημοτών ως προς την ορθή χρήση των κάδων ανακύκλωσης, ξεκινώντας από τα σχολεία και μυώντας τους αυριανούς πολίτες της περιοχής στη διαδικασία. Το παράδειγμα της ανακύκλωσης οφείλει βέβαια να το δώσει πρώτος ο Δήμος, με την εντατική ανακύκλωση κάθε είδους ανακυκλώσιμης ύλης, κυρίως δε των ελαστικών και των ορυκτελαίων των δημοτικών μας οχημάτων, στις εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις του Νομού.

Ταυτόχρονα, αποτελεί προτεραιότητά μας η αύξηση των σημείων ανακύκλωσης και η ενίσχυσή τους με τους καφέ κάδους των βιοαποβλήτων προς κομποστοποίηση (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα τροφών κ.α.), που ήδη έχει ξεκινήσει σε Δήμους του Νομού Αττικής, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Ένα μεγάλο όραμα που έχει η δημοτική μας παράταξη είναι και η δημιουργία ενός βοτανικού κήπου, στα πρότυπα άλλων περιοχών (π.χ. Χαϊδάρι). Ενός χώρου πρασίνου με ποικίλα είδη φυτών, εντός του οποίου θα διεξάγονται πολιτιστικά δρώμενα με πρωτοβουλία του Δήμου, των συλλόγων αλλά και των σχολείων της περιοχής, καθώς απώτερος στόχος είναι η καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης, ο εθελοντισμός και η κινητοποίηση των νέων μας στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Εάν μάλιστα κατορθώσουμε να συνδέσουμε το όραμα αυτό με την ανάπλαση του Ντουμάνη (εφόσον δηλαδή ο χώρος πληροί τις προϋποθέσεις δημιουργίας βοτανικού κήπου), τότε ο Ωρωπός θα έχει περάσει σε μια νέα εποχή.

Το φυσικό περιβάλλον απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις για την επιβίωσή του. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Όσα προτείνει η δημοτική μας παράταξη αποτελούν μονάχα ένα βασικό πλάνο αντιμετώπισης των οικολογικών προβλημάτων της περιοχής. Είμαστε βέβαιοι πως ο διάλογος που φιλοδοξούμε να ανοίξουμε στην τοπική κοινωνία, θα φέρει βελτιώσεις του αρχικού μας σχεδιασμού και νέες ιδέες.

Η θέλησή μας να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον τόπο μας, είναι δεδομένη και το μόνο που ζητάμε είναι η δική σας βοήθεια, για να το πετύχουμε.

Γιώργος Γιασημάκης

Απάντηση