Παναγιώτης Χασιώτης: Περί «Παρατηρητή» ο λόγος!

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις Δημοτικές Εκλογές του Μαίου 2014 όλες οι δημοτικές παρατάξεις είχαμε κάνει σημαία μας τη διαφάνεια. Ήταν προεκλογική μας δέσμευση να ρίχνουμε άπλετο φως σε κάθε ζήτημα που άπτεται της λειτουργίας του Δήμου. Επιπλέον, η αναβάθμιση της ποιότητας του δημοσίου βίου και δημοσίου λόγου ήταν ένα από τα ζητούμενα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μεγάλος θόρυβος από την αποκάλυψη – ταυτοποίηση του Προκόπη Τόλια, ως διαχειριστή της ιστοσελίδας “oroposnews.net-Παρατηρητή Ωρωπού” η οποία βαρύνεται με δεκάδες ανώνυμες υβριστικές και συκοφαντικές αναρτήσεις σε βάρος αντιπάλων της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Σε κάποιες αναρτήσεις γίνονταν μέχρι και ρατσιστικά σχόλια για την εθνική καταγωγή Δημοτικού Συμβούλου.

Ο Προκόπης Τόλιας έχει μάλιστα διορισθεί από τον Απρίλιο 2017 από το Δήμαρχο Ωρωπού στη θέση του Ειδικού Συνεργάτη του Δήμου, αρμόδιου και για θέματα επικοινωνιακής πολιτικής. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα ζήτημα για το Δήμο μας.

Είναι το ζήτημα αυτό ασήμαντο ή ήσσονος σημασίας; Κάθε άλλο, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για το δημόσιο βίο, τα πολιτικά ήθη και την πολιτική ομαλότητα, αλλά και τη Δημοκρατία στο Δήμο Ωρωπού. Εκτός του ότι αποτελεί κακέκτυπη αντιγραφή ύπουλων και αθέμιτων δραστηριοτήτων που βίωσε η χώρα μας σε σκοτεινές περιόδους (Κατοχή, Εμφύλιος, μετεμφυλιακά χρόνια και Δικτατορία), η πρακτική της «κουκούλας» δηλητηριάζει το δημόσιο βίο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αποσκοπεί στην ηθική και πολιτική εξόντωση αντιπάλων, στο διασυρμό και στη διαπόμπευση ατόμων, μέσω της κατασυκοφάντησης και της λασπολογίας. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα κάνουν έτσι «πολιτική» και θα διαμορφώσουν επιρροές και εκλογικά αποτελέσματα.

Είναι το ζήτημα αυτό το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή που απασχολεί το Δήμο μας και τους κατοίκους του; Ασφαλώς όχι! Δικαιολογείται λοιπόν η αντιπολίτευση να αποχωρεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να μην συμμετέχει στη ζήτηση σημαντικών θεμάτων που καίνε τους κατοίκους της περιοχής;

Η συμμετοχή σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προϋποθέτει πρώτα από όλα, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΗΘΟΣ και ΣΕΒΑΣΜΟ στην αντιπολίτευση και το θεσμικό ρόλο της. Η απόφαση του Δημάρχου να μην απομακρύνει τον Ειδικό του Συνεργάτη από τη θεσμική θέση του στο Δήμο Ωρωπού, δίνει πολιτική κάλυψη και πολιτική άφεση αμαρτιών στις παράνομες πρακτικές του. Και ναι μεν θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το νομικό μέρος της υπόθεσης, αλλά το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό για το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η προσβλητική για όλους τους συμβούλους, και όχι μόνο της αντιπολίτευσης, ηθική και πολιτική κάλυψή του δεν άφηνε κανένα περιθώριο στην αντιπολίτευση να συμμετέχει στη συνέχεια της συζήτησης. Ο «Παρατηρητής» – Ειδικός Συνεργάτης δεν βρήκε την στοιχειώδη ευαισθησία ή ευθιξία να παραιτηθεί μετά την ταυτοποίησή του. Περιμέναμε όμως από τον εκλεγμένο Δήμαρχο Ωρωπού να σεβασθεί το θεσμικό του ρόλο και να δείξει αυτός την ευαισθησία και την ευθιξία που είναι ανύπαρκτη στον Ειδικό του Συνεργάτη. Και ενώ, μετά την προσφυγή στην Δικαιοσύνη των θυμάτων του, η ιστοσελίδα του “oroposnews.net-Παρατηρητή Ωρωπού” κατέβηκε από το Διαδίκτυο, δεν κατέβηκε όμως και ο ίδιος από τη θέση του έμμισθου Ειδικού Συνεργάτη.

Η παρασχεθείσα πολιτική κάλυψη δεν τιμά καθόλου τον Δήμαρχο Θωμά Ρούσση και ελπίζω να το ξανασκεφθεί. Το 2014 είχαμε δεσμευθεί όλοι για πολιτικό ΗΘΟΣ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στα δημοτικά δρώμενα. Έχουμε όλοι υποχρέωση να διατηρήσουμε το επίπεδο του πολιτικού μας πολιτισμού και της ηθικής μας σε ανώτερο επίπεδο. Το κυριότερο από όλα όμως, οφείλουμε να δίνουμε το καλό παράδειγμα για τις μελλοντικές γενιές που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το Δήμο μας.

Παναγιώτης Χασιώτης

Δημοτικός Σύμβουλος

Απάντηση