Επώνυμοι και ανώνυμοι του Δήμου Ωρωπού

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

του Ευάγγελου Ηλιάσκου 

Θεώρησα αγένεια να ασχοληθώ, εν μέσω πυρκαγιών, πόνου, θλίψης και αγωνίας για τους συμπολίτες μας και το περιβάλλον, με τα ανώνυμα άρθρα αυτής της αμερόληπτης ιστοσελίδας, οι οποίοι τώρα πλέον δεν προλαβαίνουν και πρόσθεσαν και τις απόψεις ανώνυμων αναγνωστών, στην προσπάθεια της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών του Ωρωπού!!!!

Πάμε λοιπόν (που λέει και ο βασικός συντάκτης) να πούμε μερικές αλήθειες.

Κύριε «ανώνυμε αναγνώστη του ανώνυμου παρατηρητή», μάλλον η γνώση σας για την ωριμότητα των Δημόσιων Έργων κάπου χωλαίνει!!!!

Προφανώς δεν γνωρίζετε ή δεν θέλετε να γνωρίζετε ότι για ένα τέτοιο ειδικό έργο, όπως το «το Αντιπλημμυρικό του Ανατολικού Τμήματος της Τ.Κ. Ωρωπού», ανατίθεται από το αρμόδιο θεσμικό όργανο του Δήμου  το Δημοτικό Συμβούλιο, η σύνταξη υψομετρικής και υδραυλικής μελέτης σε εξειδικευμένους μελετητές, μετά και από την έγκριση της Κ.Σ.Ε.  και  εγκρίνεται επίσης από το Δημοτικό Συμβούλιο, (απ. Δ.Σ. 288/2011, πρακτικό Κ.Σ.Ε. 80ο/10-09-2012 πράξη ζ, απ. Δ.Σ. 138/2012).

Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, γνωμοδοτεί για την όποια ειδική μελέτη, με  έγγραφα  που  έχουν αριθμούς  πρωτοκόλλου.

     Τέλος ο αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου, «η Περιφέρεια Αττικής», εγκρίνει την μελέτη, την σκοπιμότητα της πράξης και την χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου. Απόφαση 4/16-01-2014 του  Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αυτό σημαίνει «ώριμο έργο για εκτέλεση», έκτος και αν ξέρετε κάποια άλλη διαδικασία που δεν ξέρω εγώ !!!!

Δεν ξέρω ποιος σας ενημερώνει για τα Δημοτικά δρώμενα, θα σας πω λοιπόν μιας και είστε ανενημέρωτος ή λάθος ενημερωμένος ότι: α) Το έργο έχει ήδη δημοπρατηθεί  εδώ και ένα χρόνο, από τις 04-08-2016 με την ΑΔΑ: Ω69Υ7Λ7-4ΓΛ από την Περιφέρεια και έχει συμβασιοποιηθεί.

β) Η υλοποίησή του δε,  έχει  ξεκινήσει  εδώ  και  τέσσερις  μήνες.

γ) Φυσικά, και δεν χρειάστηκε καμία παρέμβαση για τελικές εγκρίσεις ή αποπεράτωση της μελέτης, παρά μόνο μια επικαιροποίηση των τευχών δημοπράτησης,  η οποία έγινε με την 192/2016 απόφαση του Δ.Σ.

Μόνο για εσάς, όλη αυτή η διαδικασία φάνηκε ανολοκλήρωτη και ανερμάτιστη για την Περιφέρεια Αττικής πάντως όχι!!!! Όσον αφορά το χρονοβόρες διαδικασίες, θα σας ενημερώσω ότι για τα ανάλογα έργα, μετά τις πλημμύρες του 2003, η πρώην Νομαρχία συνέταξε μελέτες, το 2005-2006 και τα έργα χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν το 2012, έξι και πλέον χρόνια μετά άρα  εμείς  στα  τρεισήμισι, μειώσαμε τον χρόνο στο μισό !!!!

Φυσικά και υπήρχαν ενέργειες και παρεμβάσεις κατοίκων και παραγόντων του Ωρωπού για την υλοποίηση του έργου, όπως του πρώην Προέδρου της «Τοπικής Κοινότητας Ωρωπού»  του Θανάση Μακρυγιάννη,  του Προέδρου του συλλόγου «Αλώνια Ωρωπού», Νίκου Κατσιαντώνη και πρόσφατα του Προέδρου και Αντιπροέδρου του συλλόγου «Ασωπός», Νίκου Λούπη και Νίκου Χριστοδούλου, κάτι που όμως ο Δήμαρχός σας κ. Ρούσσης το χλεύασε στον απολογισμό του, τον Οκτώβρη του 2016.

Όσον αφορά το Αντιπλημμυρικό  στο  Κάμπο  Ωρωπού  και εδώ σας βρίσκω ανενημέρωτο. Δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο ή εγκεκριμένο κονδύλι, παρά μόνο μια προχειροφτιαγμένη μελέτη η οποία ήταν και απλήρωτη (κόστους 540.000€), που σε συνεργασία με την τότε  Αντιπεριφερειάρχη   κα.  Κισκήρα,  κατατέθηκε  για  αξιολόγηση  στην  Διαχειριστική  Αρχή  της   Περιφέρειας  (ΕΣΠΑ) για να πιθανή χρηματοδότηση στο μέλλον .

Προς ενημέρωσή σας λοιπόν, το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου που αφορούσε, μεγάλο αγωγό επί της Λεωφ. Χαλκουτσίου καθώς και δύο κάθετους αγωγούς προς την θάλασσα, κόστους  9.500.000  €,  απορρίφτηκε  αφού η διαπλάτυνση της Λ. Χαλκουτσίου μόλις είχε παραληφθεί και απαγορευόταν από το ΕΣΠΑ επέμβαση σε αυτή για τα επόμενα πέντε χρόνια, έως το 2017.

Για το υπόλοιπο του έργου (5.500.000€), μετά από τρεις αυτοψίες της αρμόδιας υπηρεσίας υδραυλικών έργων της Διαχειριστικής και του ειδικού  συνεργάτη  του κ. Σγουρού, τον Γιώργο Καραμεσίνη, διαπιστώθηκε ότι η μελέτη προέβλεπε αγωγούς και φρεάτια, σε δρόμους μη ασφαλτοστρωμένους, χωρίς ρείθρα και χωρίς υψομετρικά, κάτι που καθιστούσε το έργο μη λειτουργικό και μη επιλέξιμο για   χρηματοδότηση.   

Η απορία όλων βέβαια ήταν, πως συντάχθηκε μία μελέτη κόστους 540.000€, πάνω σε δρόμο που δεν μπορούσε να πειραχτεί για πέντε χρόνια αλλά και σε δρόμους εντός σχεδίου, προφανώς χωρίς καμία αυτοψία για να διαπιστωθούν όλα τα παραπάνω.

Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να κάνει το έργο επιλέξιμο ήταν να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι στα σωστά υψομετρικά και με ρείθρα και να αξιολογηθεί και πάλι για το αν θα ήταν λειτουργικό.

Έτσι ο Δήμος συνέταξε μελέτη, με κόστος έργου «1.200.000€» και στην νέα αξιολόγηση – αυτοψία  διαπιστώθηκε  ότι  το  αντιπλημμυρικό  δεν  μπορεί να  λειτουργήσει αφού η συλλογή των όμβριων δεν μπορούσε να φτάσει ούτε το 10% λόγω των πολλών άκτιστων οικοπέδων επί των δρόμων, τα οποία θα βρίσκονταν από 50 έως 70 εκατοστά κάτω από τα υψομετρικά των νέων ασφαλτοστρώσεων και άρα μη  επιλέξιμο  για  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο δήμος πάντως, έχει συντάξει νέα μελέτη οδοποιίας «2.500.000€» και με 5.000.000€ από πόρους της Περιφέρειας, θα προσπαθήσει να κάνει το έργο, κάτι που το εύχομαι.

  Για  όλα τα παραπάνω, είμαι στη διάθεσή σας να κλείσω ραντεβού στην  Διαχειριστική  Αρχή  της Περιφέρειας  για να δούμε  το όλο θέμα από  τους  αρμόδιους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των λεγόμενων, έχουν να κάνουν πρώτα απ’ όλα με το ποιος τα λέει και κατόπιν με  τι  στοιχεία  τα αποδεικνύει. Η παιδεία μου, μου επιβάλλει  να μιλάω  επώνυμα  και  πάντα  με  στοιχεία και όχι να προσβάλω, να απαξιώνω και να συκοφαντώ ανώνυμα. Άλλωστε  όποιος  μιλάει  πίσω  από  την πλάτη σου,  είναι  πίσω  σου  για  κάποιο  λόγο.

Υ.Γ: Για την Μαρμαρά δεν βρέθηκε κανένας αναγνώστης να πει την άποψή του;;;;

 

                        ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΚΑΛ.  ΗΛΙΑΣΚΟΣ

                 ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Απάντηση