Ο πυρονόμος Γιάννης Κούτλας: «Είδα τον συνεργάτη μου να πέφτει λιπόθυμος»

0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

«Αυτό που κάνατε, παιδιά, δεν ξεπληρώνεται με τίποτε. Έχετε να κοιμηθείτε τέσσερις ημέρες με κίνδυνο της ζωής σας… Αυτή τη στιγμή όλοι οι Έλληνες σας εκφράζουμε μια απέραντη ευγνωμοσύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους καταπονημένους πυροσβέστες μετά την πτήση με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής.

Οι πυροσβέστες που επί τέσσερις ημέρες επιχειρούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι οι ίδιοι που κλήθηκαν στη Ζάκυνθο, οι ίδιοι που έσπευσαν στα Κύθηρα και στα λοιπά μέτωπα που εκδηλώθηκαν σε όλη την επικράτεια, σε αυτές που μόνο ήσυχες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέρες του Αυγούστου.

Ο πυρονόμος Γιάννης Κούτλας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Αττικής, ο οποίος συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο, είδε τον συνάδελφό του με τον οποίο επιχειρούσαν μαζί επί 24 ώρες να πέφτει λιπόθυμος στο έδαφος από την εξάντληση και την υπερκόπωση. Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.», «πρόκειται για μια από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις κατάσβεσης στην οποία έχω συμμετάσχει στα είκοσι χρόνια που υπηρετώ στο πυροσβεστικό σώμα.

»Το δάσος αυτό ήταν απάτητο με πράσινο που δημιουργήθηκε εδώ και σαράντα χρόνια και δύσκολη μορφολογία με τεράστιες χαράδρες. Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει να είσαι επί 24 ώρες με τη μάνικα στο χέρι και αντιμέτωπος με αυτές τις τρομερά υψηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη φωτιά είναι έργο εμπρηστών επισημαίνοντας το γεγονός ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν τρία μέτωπα, ενώ με τη συνεχή αλλαγή της φοράς των ανέμων η φωτιά διέγραψε κυκλωτική κίνηση. «Δεν υπήρξε απολύτως κανένας συντονισμός», τονίζει οργισμένος. «Δεν διακομίστηκε τυχαία στο 401 Νοσοκομείο της Αεροπορίας την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης της πυρκαγιάς ο περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση κατάσβεσης.

»Δεν είχε καμία βοήθεια και στήριξη από πουθενά και εξαιτίας της μεγάλης έντασης κατέληξε στο νοσοκομείο. Και δεν είναι μόνο αυτό, μετά τη διακομιδή του πέρασε σχεδόν μία ώρα για να βρεθεί αντικαταστάτης του. Μία ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας η πυρκαγιά μαινόταν και δεν υπήρχε επικεφαλής να τη συντονίσει».

Οργισμένος τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως «η Περιφέρεια καθώς και οι δήμοι δεν έπραξαν τίποτε από αυτά που προβλέπει η αντιπυρική προστασία στο επίπεδο της πρόληψης. Ούτε δρόμοι είχαν διανοιχτεί ούτε καθαριστεί ούτε τίποτε. Στηρίζονται στο φιλότιμο των πυροσβεστών για την κατάσβεση όταν δεν πράττουν αυτά που οφείλουν να πράξουν; Τα δε πυροσβεστικά αεροσκάφη δεν είχαν πολλές δυνατότητες σε αυτές τις χαράδρες», τονίζει χαρακτηριστικά.

Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρη Σταθόπουλο, η έλλειψη συντονισμού δεν συνιστά έκπληξη. «Στις μεγάλες πυρκαγιές η μπάλα χάνεται», τονίζει. «Για εμάς ήταν αναμενόμενη αυτή η εξέλιξη στην Ανατολική Αττική. Ηταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί αυτή η πυρκαγιά.

»Οταν έχουν μεσολαβήσει καύσωνες, παρατεταμένη ξηρασία, όταν δεν έχεις καθαρίσει και δεν έχεις διανοίξει δρόμους είναι στατιστικά δεδομένο ότι θα εκδηλωθεί πυρκαγιά είτε από αμέλεια είτε σκόπιμα από εμπρησμό». Μάλιστα, κάνει λόγο «για αλυσίδα ευθυνών» σημειώνοντας πως «όλοι φέρουν ευθύνες γι’ αυτή την τραγωδία. Σε ορισμένους αναλογούν μεγαλύτερες και σε άλλους μικρότερες».

Τόσο ο πυρονόμος κ. Κούτλας όσο και ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ αναφέρονται με έμφαση στις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Πέρα από τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό χρειαζόμαστε μάσκες, κράνη, ρούχα. Δεν είναι δυνατόν να αγωνιάμε -επί παραδείγματι- για την κατάσταση στα λάστιχα του πυροσβεστικού μας οχήματος», δηλώνει με έμφαση ο κ. Κούτλας.

«Το σώμα αποδυναμώθηκε από 500 πυροσβέστες που αποδόθηκαν στη Fraport. Οι ίδιοι και ίδιοι πυροσβέστες ανακυκλώνονται σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα να καταπονούνται όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά και ψυχολογικά. Από τις αρχές Μαΐου που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Η καταπόνηση του σώματος έχει χτυπήσει κόκκινο», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Και οι δύο συνομιλητές μας πάντως αναφέρονται με συγκίνηση στην ανταπόκριση των πολιτών στις εκκλήσεις των πυροσβεστών για παροχή νερού και τροφής.

«Η Πυροσβεστική δύο φορές την ημέρα φέρνει στους συμμετέχοντες στην κατάσβεση από ένα μπουκάλι νερό και ένα σάντουιτς. Αν εκείνη τη στιγμή βρίσκεσαι σκαρφαλωμένος σε καμιά χαράδρα δεν έχεις καμία τύχη. Εξ ου και η έκκληση προς τους πολίτες. Είδα τους ανθρώπους να έρχονται με σακούλες και μπουκάλια νερού όπως και ένα φορτηγό των σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη», δηλώνει ο κ. Κούτλας.

«Οι πολίτες βγήκαν από τα σπίτια τους και έσπευσαν να προμηθεύσουν τους πυροσβέστες με νερό και τροφή. Τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό», καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.

 

Απάντηση